Pengenalan


Resipi Makanan Tradisional Kita

Negara kita kaya dengan pelbagai makanan tradisional yang telah diwarisi sejak zaman-berzaman. Makanan tradisional dihidang sewaktu:

* makan bersama keluarga setiap hari
* majlis perkahwinan
* musim perayaan
* majlis hari jadi
* upacara keagamaan

Keunikan makanan tradisional masyarakat Malaysia terletak pada:
* hiasan
* rasa
* bentuk
* warna
* cara penyediaan 
* penggunaan bahan untuk penyediaan

Resipi sesuatu makanan adalah berbeza antara kaum.

Bahan-bahan yang biasa digunakan dalam makanan tradisional masyarakat pelbagai kaum di Malaysia ialah:


Kaum Melayu



 cili padi

 halia

 kunyit

 serai

 rempah-ratus

santan


Kaum Cina
Bawang putih


Cuka


Kicap


Sos tiram


Cuka

Kaum India

Rempah-ratus


Minyak bijan


Minyak sapi


Daun kari
 
 Santan


No comments:

Post a Comment