* makan bersama keluarga setiap hari
* majlis perkahwinan
* musim perayaan
* majlis hari jadi
* upacara keagamaan
Keunikan makanan tradisional masyarakat Malaysia terletak pada:
* hiasan
* rasa
* bentuk
* warna
* cara penyediaan
* penggunaan bahan untuk penyediaan
Resipi sesuatu makanan adalah berbeza antara kaum.
Bahan-bahan yang biasa digunakan dalam makanan tradisional masyarakat pelbagai kaum di Malaysia ialah:
Kaum Melayu
cili padi
halia
kunyit
serai
rempah-ratus
santan
Bawang putih
Cuka
Kicap
Sos tiram
Kaum India
Rempah-ratus
Minyak bijan
Minyak sapi
Kaum Cina
Cuka
Kicap
Sos tiram
Cuka
Kaum India
Minyak bijan
Minyak sapi
Daun kari
Santan
No comments:
Post a Comment